Sănătate

Cunoașterea broaștei testoase Sulcata mai aproape de pe cale de dispariție

Jakarta - Mare, dură și longevivă, asta ar putea descrie broasca țestoasă Sulcata. Această specie rară de broaște țestoasă este cunoscută și sub numele de broasca țestoasă pinten africană. Datorită dimensiunii sale, broasca țestoasă Sulcata ocupă poziția de a treia specie de țestoasă ca mărime din lume.

De fapt, țestoasa Sulcata este, fără îndoială, cea mai mare dintre toate țestoasele terestre. Vrei să afli mai multe despre unicitatea țestoasei Sulcata? Haide, vezi următoarea discuție!

Citeste si: Înainte de a crește o țestoasă, acordați atenție acestor 5 lucruri

Țestoasa Sulcata: formidabila din Africa continentală

Țestoasele Sulcata sunt originare din Deșertul Sahara și Sahel, o eco-regiune de tranziție a pajiștilor semiaride, tufurilor și savanelor din nordul Africii. Țestoasa medie Sulcata adultă are o lungime a cochiliei de 18 inci și o greutate de 31-45 de kilograme. Există însă și cele care ajung la 36 de inci și cântăresc mai mult de 68 de kilograme.

În supraviețuire, țestoasele Sulcata sapă gropi în pământ, la o adâncime de aproximativ 30 de centimetri. Uneori, ei sapă și un sistem de tunel destul de lung în subteran. Acolo se refugiază țestoasa Sulcata din habitatul său aspru, fierbinte și arid.

Țestoasele Sulcata provin din regiunile deșertice, așa că au o mare adaptabilitate la căldură extremă. Cu toate acestea, cât de bine tolerează temperaturile reci este mai puțin cunoscut. Cu toate acestea, la fel ca majoritatea țestoaselor din regiunile aride, acestea sunt de obicei mai adaptabile la fluctuațiile de temperatură decât alte specii de țestoase.

Citeste si: Modul corect de a avea grijă de o broască țestoasă braziliană pentru începători

Un lucru care este interesant este că, când temperatura de afară este rece, țestoasele Sulcata își pot căuta activ adăpost. Spre deosebire de majoritatea broaștelor testoase tropicale, care nu doresc să ia măsuri active pentru a menține o temperatură stabilă a corpului, ele îngheață doar atunci când sunt expuse la frig.

Pe vreme rece, broaștele țestoase din Sulcata vor continua să se deplaseze afară și să pască. Mișcându-se încet, țestoasele Sulcata păstrează energia, ceea ce le permite să supraviețuiască săptămâni întregi fără mâncare. În zilele reci ale zilei, merg încet și pasc. Țestoasele Sulcata obțin apa de care au nevoie de la plantele pe care le mănâncă.

Țestoasele Sulcata sunt ierbivore

Practic, broasca testoasa Sulcata este o adevarata erbivora. În habitatul lor natural, ei mănâncă mai ales iarbă și frunze de arbuști din deșert. De asemenea, ocazional mănâncă și unele buruieni și flori comestibile, cum ar fi păpădia, trifoiul, andivele și tampoanele de cactus.

Deși dieta lor este doar plante, țestoasa Sulcata este foarte puternică și capabilă să împingă și să doboare cu ușurință obiecte grele. Se pot ciocni unul de altul, pentru a se intimida. Cu toate acestea, acesta este un comportament normal.

Citeste si: Cunoașteți 9 alimente foarte nutritive pentru broasca testoasă braziliană

Țestoasele Sulcata nu chiar „cresc copii”

Țestoasele și alte reptile nu prea „cred tineri”. Se împerechează, femela depune ouă, iar implicarea lor parentală se oprește aici. Așa s-a întâmplat cu țestoasa Sulcata.

Sezonul de reproducere are loc de obicei între septembrie și sfârșitul lunii noiembrie, imediat după sezonul ploios. Țestoasele Sulcata masculi se luptă de obicei între ele pentru dreptul de a se împerechea cu femelele. La aproximativ 60 de zile de la împerechere, femela începe să hoinărească în căutarea locului perfect de cuibărit.

Fiecare femelă poate dura până la două săptămâni pentru a găsi un loc potrivit pentru ea înainte de a săpa un cuib. Va petrece aproximativ 5 ore îndepărtând excrementele libere, creând adâncituri în pământ și construind un cuib.

Apoi, femela țestoasă Sulcata va depune un ou, de obicei unul la fiecare trei minute, până când are o medie de 15 până la 30 de ouă. Apoi petrece aproximativ o oră umplend cuibul și acoperind toate ouăle. Puii de țestoase Sulcata eclozează în general după aproximativ 8 luni.

Aceasta este o mică explicație despre broasca țestoasă Sulcata. În prezent, țestoasa Sulcata este listată ca fiind în pericol critic de către IUCN, cea mai importantă organizație de conservare a lumii. Existența lor este amenințată de pierderea habitatului și colectarea excesivă pentru comerțul cu animale de companie.

Prin urmare, dacă doriți să păstrați, ar trebui să păstrați și alte tipuri de țestoase care nu sunt rare, da. Dacă aveți nevoie de sfaturi despre cum să aveți grijă de țestoase, puteți utiliza aplicația să întrebi medicul veterinar, oricând și oriunde.

Referinţă:
Grădina Zoologică din Maryland. Accesat în 2021. Testoasa Sulcata.
Animalele de companie Spruce. Recuperat în 2021. Testața Sulcata (Testoasa africană din spinți): Profilul speciei.